Succesfactoren voor verkooppersoneel in de Duitse foodservicemarkt

miniatur menschen verbunden

von: Marc Bonsmann

Ik ben Marc Bonsmann - ik werk al meer dan 30 jaar in de foodservice-industrie en heb gewerkt voor zowel retailbedrijven als producenten in Duitsland en andere Europese landen. Naast het creëren van marketing- en verkoopstrategieën was ik ook verantwoordelijk voor het opstellen van functieprofielen en het werven van nieuwe medewerkers.

De Duitse foodservicemarkt is een diverse en zeer concurrerende sector die een breed scala aan producten en diensten voor de restaurant-, hotel- en cateringbranche omvat. In deze marktomgeving zijn verkopers van cruciaal belang om succesvol te kunnen opereren. Hierbij spelen verschillende factoren een rol die van grote invloed zijn op het succes van een verkoopmedewerker.

1. Kennis van de marktstructuur:
Een basiskennis van de marktstructuur is essentieel voor verkooppersoneel in de foodservicemarkt. Dit omvat kennis van de verschillende segmenten, zoals restaurants, hotels, kantinekeukens en cateraars, en de specifieke eisen en behoeften van elke categorie. Met deze kennis kunnen verkopers hun verkoopstrategieën en -benaderingen aanpassen.

2. Persoonlijk netwerk:
Een goed ontwikkeld persoonlijk netwerk is een sleutelfactor voor succes in de foodservicemarkt. Verkopers moeten relaties onderhouden met belangrijke mensen in de sector, zoals inkopers, chef-koks en restauranteigenaren. Een sterk netwerk kan de toegang tot potentiële klanten vergemakkelijken en het vertrouwen in de aangeboden producten of diensten vergroten.

3. Identificatie met het product/productassortiment:
Verkopers moeten zich kunnen identificeren met de producten of productreeksen die ze verkopen. Dit betekent niet alleen dat ze de kenmerken en voordelen van de producten kennen, maar ook dat ze de kwaliteit en voordelen ervan waarderen. Deze persoonlijke identificatie kan helpen om klanten te overtuigen van de waarde van de producten.

4. Bedrijfswaarden:
Bedrijfswaarden spelen een belangrijke rol omdat ze het imago en de reputatie van een bedrijf bepalen. Verkopers moeten de waarden van hun bedrijf belichamen en deze uitdragen in hun interacties met klanten en zakenpartners. Dit schept vertrouwen en geloofwaardigheid, wat een positieve impact heeft op het succes van het bedrijf.

5. Doelen en duidelijke taken:
Verkopers moeten duidelijke doelen en taken hebben. Hierdoor kunnen ze hun inspanningen richten en zich concentreren op de essentiële verkoopactiviteiten. Het definiëren van meetbare doelen en taken helpt ook om de prestaties te controleren en te verbeteren.

Samengevat hangt het succes van verkooppersoneel in de Duitse foodservicemarkt af van verschillende factoren. Kennis van de marktstructuur, een sterk persoonlijk netwerk, identificatie met de aangeboden producten, het uitdragen van bedrijfswaarden en duidelijke doelen en taken zijn cruciaal voor succes in deze dynamische markt. Verkopers die in hun dagelijkse activiteiten rekening houden met deze factoren, hebben een goede kans om langdurige en duurzame zakenrelaties op te bouwen en het succes van hun bedrijf te bevorderen.

Das könnte Sie auch interessieren ….

voorstel

voorstel

Met meer dan 30 jaar ervaring in foodservice fooddistribution hebben we niet alleen een diepgaand begrip van de markt ontwikkeld, maar ook het vermogen om het beste talent te vinden om uw bedrijf vooruit te helpen.

Lees meer
de volgende stap

de volgende stap

……Het bedrijf is al succesvol in de Nederlandse foodservicemarkt. Chefs, groothandels en klanten zijn enthousiast. Nu staat de volgende stap naar groei voor de deur. Wat ligt er meer voor de hand dan naar buurland Duitsland te gaan en ook daar succesvol te zijn?

Lees meer